Aktivitet og godt miljø i Sledehundklubben Davvin!

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 27. Aug 2024

Det foregår mye flott aktivitet i klubbene våre i alle landets hjørner. Det vil vi gjerne løfte fram! Til informasjon og inspirasjon for andre klubber - det er mange måter å organisere klubbaktivitet. Vi har latt oss inspirere av aktiviteten i Sledehundklubben Davvin, hvor de blant annet inviterer klubbens medlemmer til åpent hus, med kennelbesøk, kake og kaffe! Vi inviterte styreleder Maria Louise Sara til å skrive noen ord om klubben og bakgrunnen for denne typen aktivitet. 


"I en av mine få og korte stunder i sofaen, tikket det inn ett spørsmål fra hundekjørerforbundet om jeg kunne skrive noen ord om Sledehundklubben Davvins aktiviteter, og hva tankene bak disse her aktivitetene er.  

For øyeblikket er jeg styreleder i en veldig liten sledehundklubb. Den så dagens lys for ganske mange år siden, og ble startet av blant annet Sven Engholm. Sven er for veldig mange ett kjent navn i hundekjørermiljøet. Som mange sikkert vet så er han opprinnelig fra Sverige, og på 80-tallet valgte han og slå seg ned midt i vinterbeitet til mange tusen rein midt i Kárášjohka. Her befant det seg og ett knippe skeptiske samer. Jeg har hørt noe om at dette ikke falt helt i god jord hos mange, men min far og Sven ble gode venner. Min far heter Nils Aslaksen Sara og han er reindriftssame. Jeg har vært så heldig å få vokse opp i reindrifta, jeg tror det har formet mye av hvem jeg er idag. Jeg kan nevne at min far har hatt kun en hund, en blendenede hvit gjeterhund. En blanding mellom Siberian Husky og Samojed, men det er en annen historie. Min far og Sven fellesnevnere er, slik jeg har erfart dem, er at de begge både inkluderende og rause. Demmes vennskap ble starten på livslange vennskap for min del også, og en kjærlighet for hunder og hundekjøring som har beriket livet mitt på mange måter.

Hjemme hos Sven var jeg alltid velkommen, jeg og hans yngste datter, Liv, var ofte i hundegården, og vi kunne fritt sele på hunder i hundegården og ta oss turer på egenhånd. Dette var ofte med hunder som hadde gått Finnmaksløpet, som var både store og sterke. Det var ganske stort for meg å kunne ta ut hunder som hadde gått Finnmaskløpet (noe jeg så på som helt enormt stort allerede da på 80-tallet!) fra kennelen og dra på egne turer. Denne tilliten var noe jeg tror vi alle vokste litt på!

På denne tiden arrangerte Sledehundklubben Davvin ett par hundeløp, og i den forbindelsen ble arrangert barneløp etter at de voksne hadde kjørt. Barna til hundekjørerne deltok på «Barneløpet», og så var det vi andre da, ett par lokale hundegale jentunger som besøkte Svens datter og kennelen, som stilte opp med våre egne hunder. Dette var ikke resultater av planlagte parringer med super-hunder, men vi var like velkomne, og jeg husker veldig godt måten Sven tok imot oss på -inkluderende og med respekt. Mine opplevelser i barndommen har vært avgjørende for at jeg selv har deltatt i flere Finnmarksløp, med egne hunder, som står meg så nært.

Som styreleder i denne Sledehundklubben så er det en slik arena jeg ønsker å skape. Den måten jeg ble oppdratt på, og slik jeg selv ønsker og blitt møtt. Målet er å løfte hverandre, gjøre hverandre bedre. Det spiller ingen rolle hvordan hund man har, men det som spiller en rolle er hvordan vi samhandler med hverandre! Så det er bakgrunnen for disse aktivitetene jeg inviterer til. Det er mitt ansvar som leder, og mitt ansvar som ett medlem at denne klubben å bidra med noe bra. Kanskje det jeg gjør kan ha stor betydning for noen? Dessuten er det fine måter å få rydda og vaska huset på skikkelig effektivt, pluss en unnskyldning til å bake en kake.

Avslutningsvis kan jeg nevne at Sven har satt en regel for Sledehundklubben Davvin, det er Kardemommeloven, og den lyder slik: «Man skal ikke plage andre, man skal være snill og grei, og for øvrig kan man gjøre hva man vil»."

Takk til Davvin for at dere bidrar til et godt aktivitetstilbud i idretten vår! 

Ønsker din klubb å utvikle aktivitet? Ta kontakt med aktivitetsansvarlig Monika Hallan på monika.hallan@gmail.com 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.